Hitro lektoriranje

Vsi, ki ste že kdaj potrebovali lektoriranje in storitve lektoriranja ali pa ste tudi sam lektor, veste, da je v nekaterih (niti ne neobičajnih primerih), včasih potrebno hitro lektoriranje.

Medtem, ko običajno lektoriranje lahko traja več dni, še posebej, če gre za kompleksnejše dokumente, ki jih je potrebno lektorirati, govorimo o hitrem lektoriranju, v primerih, ko je lektoriranje opravljeno v enem ali največ dveh dneh, za lektoriranje diplomskih nalog ali lektoriranje magistrskih nalog, pa ni potrebno več kot 5 delovnih dni.

hitro lektoriranjePri hitrem lektoriranju je pogosto potrebno lektorirati tudi dokumente, ki jih sicer profesorji študentov (v npr. primerih lektoriranja diplomskih nalog) zavrnejo, in je potrebno ponovno hitro lektoriranje  že lektoriranega dokumenta ali besedila, zaradi tega, da bo naloga sprejeta.

V tem primeru je hitro lektoriranje praktično potrebno resnično opraviti v največ enem ali dveh dneh.

Kdaj se odločiti za hitro lektoriranje in ali ni hitro lektoriranje tudi sinonim za manj kakovostno lektorstvo?

Pogosto naročnike, ki potrebujejo hitro lektoriranje svojega besedila (dokumenta), najbolj skrbi, da ne gre skupaj hitro lektorstvo in kakovostno lektoriranje.

Vendar je potrebno vedeti, da je mogoče tudi kakovostno hitro lektorirati vsako besedilo, če se lektor posveti zgolj dotičnemu dokumentu, ostale pa v času urgence za lektorstvo, da na stran.

Največkrat pride do upada kakovosto lektoriranja zgolj zaradi tega, ker mora lektor v omejenem času, opraviti več nalog. In posledično hiti pri vsaki.

V kolikor pa ste hitro lektoriranje zaupali agenciji ali posamezniku, ki ima na voljo več lektorstkega kadra in lahko zaupane naloge, razporeja optimalno med različne lektorje, je čisto mogoče, kakovostno in hitro lektoriranje opraviti za en in isti dokument.

V odvisnosti od tega ali hitro lektoriranje zahteva tudi tehnični pregled besedila, ni nujno, da bo hitro lektoriranje tudi najcenejše lektoriranje, a vseeno je lahko npr. lektura diplomske ali tehnični pregled diplomske naloge del, ki ga cenovno opredelimo vstran od storitve hitrega lektoriranja – slednje pa ima nato za posledico, da je hitro lektoiranje lahko tudi poceni.

Za vse, ki se zanimate za poklic lektorja in pa tudi za tiste, ki iščete hitrega lektorja, bo koristna tudi povezava na opis poklica lektorja, s čimer boste lažje prišli do ugotovitve ali ste izbrali hitrega in kakovostnega lektorja, hkrati.

Na podoben način, kot zgoraj, smo svetovali tudi tistim, ki potrebujete za svoje delo tolmača. V članku Napotki pred izbiro tolmača, boste spet videli, da ni smotrno gledati samo na ceno tolmača, ampak tudi na njihovo kakovost.

Related posts