Pomanjkanje niacina in gabe

Pomanjkanje niacina in gabe

Niacin, znan tudi kot vitamin B3, je pomembno hranilo za pravilno delovanje našega telesa. Spada v skupino vitaminov B, ki so bistveni za presnovo energije, zdravje kože, živčni sistem in številne druge telesne funkcije. V nadaljevanju si bomo ogledali glavne funkcije in kaj storiti, če v telesu primanjkuje niacina.

Niacin je vodotopen in je prisoten v različnih živilih. Najdemo ga tudi v prehranskih dopolnilih. Njegova glavna vloga je, da pomaga telesu pravilno presnavljati ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine. To pomeni, da niacin pomaga pretvoriti zaužito hrano v energijo, ki jo telo potrebuje za delovanje.

Poleg tega ima niacin ključno vlogo pri nastajanju pomembnih kemikalij v telesu, ki so bistvene za pravilno delovanje celic in tkiv. Med njimi so na primer nadledvični hormoni, ki uravnavajo stresne reakcije, in drugi encimi, potrebni za različne presnovne procese.

Pomanjkanje niacina

Pomanjkanje niacina v prehrani lahko privede do pomanjkanja vitamina B3, znanega kot pelagra. Ta bolezen se kaže s kožnimi težavami, rdečico in luskastimi izpuščaji, vnetjem jezika, prebavnimi težavami in celo motnjami živčnega sistema. Zato je pomembno, da v svojo prehrano vključite živila, bogata z niacinom.

Kje ga lahko najdemo?

Naravni viri niacina so meso, ribe, jetra, piščanec, mlečni izdelki, oreščki in semena, stročnice, polnozrnata žita in zelenjava, kot so korenje, brokoli in avokado. Niacin lahko dobimo tudi iz žit in žit, ki so obogatena s tem pomembnim hranilom.
Ljudem, ki jim primanjkuje niacina ali ga potrebujejo v večjih količinah, se lahko priporočajo niacinski dodatki. Vendar se je pred uporabo dodatkov vedno treba posvetovati z zdravnikom, da se zagotovi varno in ustrezno odmerjanje.

GABA

GABA, kar pomeni gama-aminomaslena kislina, je eden najpomembnejših nevrotransmiterjev v naših možganih. Čeprav ni tako dobro poznan kot nekateri drugi nevrotransmiterji, ima ključno vlogo pri več procesih v telesu.

Zakaj je GABA pomembna za nas?

Tukaj je nekaj razlogov

  1. Regulacija živčne aktivnosti: GABA je glavni zaviralni nevrotransmiter v možganih. To pomeni, da zmanjšuje aktivnost živčnih celic in pomaga vzdrževati ravnovesje med stimulacijo in inhibicijo. Kadar je GABA prisotna v ustreznih količinah, pomaga zmanjševati pretirano vzdraženost možganov, kar je povezano z zmanjšanjem anksioznosti in stresa.
  2. Vpliv na spanje: GABA ima na možgane tudi sproščujoč in pomirjujoč učinek, kar pomaga pri izboljšanju spanja. Z zadostnimi količinami GABA se izboljša kakovost spanja, skrajša se čas, potreben za zaspanje, in podaljša trajanje spanja. Zato se GABA pogosto uporablja kot naravno sredstvo za izboljšanje spanja in zdravljenje nespečnosti.
  3. Vpliv na razpoloženje: Pomanjkanje GABA v telesu lahko negativno vpliva na razpoloženje in je povezano z depresijo, anksioznostjo in drugimi duševnimi motnjami. GABA deluje kot zaviralec in pomaga vzdrževati ravnovesje med vzburjenostjo in umirjenostjo. Kadar GABA primanjkuje, se to ravnovesje lahko poruši in pojavi se razpoloženje, kot so razdražljivost, tesnoba in živčnost.
  4. Podpiranje delovanja možganov: GABA pomembno vpliva na kognitivne funkcije in spomin. Ustrezna raven GABA v možganih lahko podpira kognitivne procese, kot so učenje, koncentracija in spomin. Poleg tega GABA velja za nevroprotektivni dejavnik, ki ščiti možgane pred nevrodegenerativnimi boleznimi in oksidativnim stresom.
  5. Uravnavanje mišične aktivnosti: Poleg vpliva na možgane ima GABA tudi vlogo pri uravnavanju mišične aktivnosti. GABA pomaga zmanjševati mišično napetost in sprošča mišice.
  6. Spodbujanje sproščanja: GABA se pogosto uporablja kot naravno dopolnilo za spodbujanje sproščanja in zmanjševanje mišične napetosti. Ima lastnosti proti krčem in je učinkovita pri zdravljenju epilepsije. Drug pomemben vidik je, da GABA pomaga izboljšati prebavo in uravnava delovanje črevesja. Deluje tudi kot antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. GABA je povezana tudi z uravnavanjem krvnega tlaka in izboljšanjem zdravja srca in ožilja. Nenazadnje lahko GABA vpliva tudi na telesno težo, saj sodeluje pri uravnavanju apetita in nadzoru napihnjenosti. Na splošno je GABA bistvena za pravilno delovanje naših teles in možganov.

Related posts